Tramp dobio BRZ ODGOVOR: Nemačka NIJE ruski zarobljenik

11.7.2018 14:16:16
Broj pregleda: 43
Podeli Tvituj Podeli na G+

Nemačka nije zarobljenik ruske politike, poručila je danas nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen, reagujući na optužbu predsednika SAD Donalda Trampa da je Nemačka pod potpunom kontrolom” Moskve, prenosi Rojters.

Nesumnjivo je da imamo mnogo nerazjašnjenih pitanja sa Rusijim izjavila je Fon der Lejenova na dogadjaju koji prati samit NATO.

Ona je to kazala samo nekoliko minuta nakon što se Tramp obratio novinarima tokom zajedničke pres konferencije sa Stoltenbergom.

Sa druge strane, ne dovodi se u pitanje ni to da je potrebno održavati linije komunikacije izmedju zemalja ili saveza i njihovih protivnika rekla je nemačka ministarka, odgovarajući na pitanje o Trampovoj optužbi.

AP navodi da je tome prethodila dramatična razmena reči Trampa i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji je u zajedničkom obraćanju novinarima sa šefom Bele kuće uzvratio Trampu naglašavajući da su države članice Alijanse uspevale da saradjuju uprkos razlikama.

Rojters prenosi da je Stoltenberg ipak kazao da se Trampovi saveznici ne slažu oko gasnih pitanja vezanih za Rusiju.

Tramp danas je, uoči početka samita NATO u Briselu, pokrenuo snažan javni napad na Nemačku zbog podrške sporazumu sa Rusijom oko izgradnje gasovoda u Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin zarobljenik Rusije” i kritikujući nemački neuspeh u povećanju davanja za odbranu.

Američki predsednik je tokom zajedničke pres konferencije sa Stoltenbergom kazao da je veoma neprikladno” da SAD plaćaju za evropsku odbranu od Rusije, dok Nemačka kao najbogatija evropska zemlja podržava gasne sporazume sa Moskvom.

A od nas se očekuje da vas štitimo od Rusije poručio je Tramp Nemačkoj, za koju tvrdi da je zbog gasovoda pod potpunom kontrolom Rusije”, prenosi AP.

Rojters navodi da bi Tramp kasnije tokom dana trebalo da se na samitu sretne sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a za ponedeljak je predvidjen njegov sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Tramp izjavio je u obraćanju novinarima uoči početka samita NATO rekao da su njegovi napori naterali druge zemlje članice Alijanse da više finansijski doprinesu NATO, ocenivši da to i dalje nije dovoljno da bi se smanjio teret sa ledja američkih poreskih obveznika.

U proteklih godinu dana, oko 40 milijardi dolara više su druge zemlje dale kako bi pomogle NATO, ali to nije ni izbliza dovoljno. SAD troše previše novca, a druge zemlje ne plaćaju dovoljno, posebno neke poručio je Tramp.

On je ocenio da to traje decenijama”.

To je disproporcionalno i nepravedno prema poreskim obveznicima u SAD i mi ćemo to učiniti pravednim. Želim da pohvalim generalnog sekretara (NATO Jensa Stoltenberga) koji je radio veoma naporno na ovom problemu rekao je američki predsednik.
Povezane vesti