TRAMP NAPAO SAVEZNIKA Američki predsednik otišao sa samita G7, pa u avionu TVITOVAO PROTIV TRUDOA

10.6.2018 11:15:48
Broj pregleda: 41
Podeli Tvituj Podeli na G+

Predsednik SAD Donald Tramp, nakon prevremenog odlaska sa samita G7 u kanadskoj pokrajini Kvebek, tokom leta avionom Er fors uan” ka Singapuru na Tviteru je izneo niz optužbi na račun domaćina samita, premijera Kanade Džastina Trudoa za koje AP navodi da su napad bez presedana na nekog lidera zemlje koja je sused ili saveznik SAD”.

Agencija navodi da se to desilo tokom noći, baš kada je delovalo da je juče okončanom dvodnevnom samitu G7 došlo do smanjivanja tenzija nastalih zbog Trampovih pretnji trgovinskim ratom.

Džastin Trudo

Tramp, kojeg AP naziva plahovitim Amerikancem”, objavio je tokom leta za Singapur, gde bi utorak trebalo da se sastane sa severnokorejskim vođom Kim Džong-unom, poruku da je predstavnicima SAD na samitu G7 dao instrukcije da ne podrže zajedničko saopštenje, iako je prethodno saopšteno da tekst ima podršku svih sedam članica grupe najrazvijenih zemalja sveta.

Tramp je, takođe, Trudoa optužio da je davao lažne izjave” nakon što je šef Bele kuće napustio samit.

Kako je počeo sukob

Sve je počelo nekoliko časova ranije kada je Trudo izašao pred novinare i kazao da se svih sedam lidera saglasilo oko zajedničkog saopštenja. Kanadski premijer je potom rekao da je Trampu ponovio da će američke tarife naneti štetu industrijama i radicima obe zemlje i naveo da ne bi uživao” u uvođenju mera odmazde, ali da ne bi u tome ni oklevao.

Ja ću uvek štiti kanadske radnike i kanadske interese. Mi Kanađani smo učtivi, mi smo razumni, ali nećemo da dozvolimo da se sa nama poigravaju”, poručio je Trudo.

Tramp je to očigledno video kada je već bio u predsedničkom avionu i odmah kreneo da tvituje.

Na osnovu Džastinovih lažnih izjava iznetih na njegovoj konferenciji za medije, kao i činjenicu da Kanada primenjuje ogromne tarife na našim američkim farmerima, radnicima i kompanijama, dao sam instrukcije našim američkim predstavnicima da ne podrže saopštenje pošto razmatramo tarife na automobile koji preplavljuju američko tržište!”, napisao je Tramp na društvenoj mreži.

Ubrzo je usledila njegova nova poruka na Tviteru.

Premijer Džastin Trudo iz Kanade ponašao se tako krotko i blago tokom naših sastanaka na G7 da bi bi nakon što sam ja otišao na konferenciji za medije kazao da su američke tarife na neki način uvredljive” i da oni neće dozvoliti da se sa njima poigravaju”. Veoma nečasno i slabašno. Naše tarife su odgovor na njegove od 270% na mleko!”, poručio je Tramp.
Povezane vesti