Tramp predstavio novu strategiju za Avganistan, talibani: "Ništa novo"

22.8.2017 9:00:58
Broj pregleda: 29
Podeli Tvituj Podeli na G+

Američki predsednik Donald Tramp predstavio je novu strategiju za Avganistan najavljujući povećanje broja američkih vojnika u toj zemlji i obećao borbu do pobede”. Pobunjenici su ocenili strategiju kao zastarelu i nejasnu”.

On je u obraćanju iz vojne baze kod Vašingtona rekao da bi veće povlačenje SAD iz Avganistana ostavio vakuum koji bi teroristi popunili.

Prvobitna zamisao mu je, kako je naveo, bila povlačenje američkih snaga, ali je umesto toga odlučio da one ostanu i bore se do pobede” kako bi se izbegle greške napravljene u Iraku, prenosi BBC.

Tramp nije precizirao koliko će vojnika dodatno biti poslati u Avganistan, ni u kom roku će se okončati prisustvo SAD tamo, ali su zvaničnici rekli da je sa ministrom odbrane dogovoreno slanje oko 4.000 vojnika.

Predsednik SAD je kazao da njegov novi pristup ima za cilj da spreči da Avganistan postane sigurno utočište za islamističke ekstremiste koji planiraju napad na Ameriku, prenosi Rojters.

Američki neprijatelji u Avganistanu treba da znaju da ne mogu nigde da se sakriju i da nijedno mesto nije van dometa američkog oružja.

Naše snage će se boriti za pobedu poručio je Tramp.

Takođe je upozorio Pakistan da SAD neće više tolerisati da ova zemlja nudi sigurno utočište” za ekstremiste rekavši da će ta zemlja imati mnogo toga da izgubi” ako ne sarađuje sa Amerikancima.

Pakistanu plaćamo milijarde i milijarde dolara u isto vreme oni primaju teroriste protiv kojih se mi borimo rekao je on.

Sa druge strane, najavio je snažnije partnerstvo sa Indijom dodavši da očekuje podršku saveznika u svojoj novoj strategiji, kao i njihov veći doprinos.

Ministar odbrane Džejms Matis je u saopštenju ukazao da je nekoliko američkih saveznika već obećalo da će povećati broj svojih vojnika”.

U Avganistanu se trentno nalazi više od 8.000 američkih vojnika.

Pobunjenici: Strategija Zastarela i nejasna”

Talibanski pobunjenici u Avganistanu ocenili su danas kao zastarelu i nejasnu” novu strategiju o Avganistanu koju je predstavio američki predsednik Donald Tramp.

U ovom trenutku mogu da kažem da nema ništa novo u njegovom (Trampovom) govoru koji uopšte nije bio jasan izjavio je Frans presu portparol talibana Zabijulah Mudžahid.

Prema njegovim rečima, talibani pripremaju zvaničnu reakciju na Trampov govor i ona će tokom dana biti saopštena.

Tramp je kasno sinoć isključio mogućnost povlačenja SAD iz Avganistana, čime je otvorio put ka upućivanju dodatnih vojnika u tu zemlju.

Američki predsednik nije naveo broj dodatnih vojnika, smatrajući da bi to bilo kontraproduktivno” i dodao da bi naglo povlačenje američkih snaga ostavilo vakuum koji bi iskoristili teroristi”.

U Avganistanu se nalazi oko 8.400 američkih vojnika koji pružaju podršku lokalnim vlastima u borbi protiv pobunjenika posle povlačenja međunarodnih snaga krajem 2014. godine.

Pentagon je pre nekoliko meseci razmatrao plan o slanju oko 3.800 dodatnih vojnika u cilju jačanja avganistanske vojske, koja ne može da se izbori s pobunom talibana.
Povezane vesti