TUŽNA ISPOVEST MIGRANATA Hrvatska policija je pucala u nas, tražili smo pomoć, a oni

11.6.2018 8:16:28
Broj pregleda: 43
Podeli Tvituj Podeli na G+

Članovi inicijative Ar ju sirijus” (Are You Syrious) stupili su u kontakt s porodicama dece na koje su zapucali hrvatski policajci i sve su objavili na svom Fejsbuk profilu. S njima su razgovarali dan pre dolaska u zagrebačko prihvatilište za tražioce azila Porin”, piše Index.hr”.

U razgovoru su nam rekli nekoliko zabrinjavajućih stvari pre svega to da su sve ranjene osobe u kombiju stajale, uključujući dvanaestogodišnjeg dečaka iz Iraka koji je zadobio prostrelnu ranu lica, njegovog oca koji je zadobio ranu od metka u donjem delu leđa, te dvanaestogodišnju devojčicu koja je zadobila prostrelnu ranu trbuha i ramena. To bi mogao da bude važan podatak u daljoj istrazi koja bi trebala da utvrdi šta se zapravo dogodilo u noći 30. maja kada je pucano na kombi u kojem je bilo 29 izbeglica, od toga 15 dece. Najmlađe ima samo četiri godine”, pišu iz inicijative.

Kako dalje navode, rečeno im je da su kada se pucnjava dogodila čuli mnogo hitaca.

Nakon što je krijumčar napokon zaustavio vozilo i pobegao, a policijski službenici došli do vozila i otvorili ga, ljudi su počeli da izlaze iz kombija. Kako su izlazili, navode da ih je policija udarala. Udarali su muškarce, uključujući i ranjenog oca. Roditelji dece navode kako su vikali Hitna pomoć! Hitna pomoć!& (Ambulans! Ambulans!), želeći time da kažu policiji da je deci potrebna hitna medicinska pomoć, no kažu da je jedan od policajaca izvadio pištolj, uperio ga u roditelje i rekao Ućutite! Ućutite!& (Shut up! Shut up!). Iako je bio mrak, porodice navode da se krv mogla videti po deci i odeći, te da je krvi bilo i po putu. Bili su primorani da sednu, a svaki put kada bi neko pokušao da ustane, vikali bi Sedi!& (Sit down)”, tvrde iz inicijative.

Dalje navode da je Hitna pomoć ranjenu decu prevezla bez pratnje roditelja.

Nakon toga, grupa je odvezena u, kako navode, zatvor, u kojem su muškarci i žene bili smešteni odvojeno. Pritvoreni su bili od večeri do jutra. Nikakva informacija im nije data. Navode da su potpisali i jedan papir koji im nije preveden, te da nisu razumeli šta potpisuju. Ni u jednom trenu nije im osiguran prevoditelj. Idućeg dana porodice dvoje ranjene dece odvezene su u hostel i to navode kao jedini primereni tretman koji su do tada iskusili. Navode i pozitivni primer jedne policajke u civilu koja je s njima razgovarala ljubazno, umirujući ih. Porodice, vidno potresene i uplašene, kažu kako su mislile da dolaze na sigurno bežeći od rata u Iraku, no da su umesto toga i u Hrvatskoj dočekane mecima. Sve ovo vreme, maleni dečak i dalje se nalazi u dečjoj bolnici i čeka operaciju”, opisuju iz inicijative.

Ar ju sirijus” navodi da je o ovom slučaju do sada predočeno kancelarijama nadležnih organa, te da je uložena žalbu na rad unutrašnjoj kontroli MUP-a.

Svi naši sagovornici odlučni su da ispitaju priču, a mi je objavljujemo s njihovom dozvolom, u nadi da će se njihov glas čuti”, poručuju, piše Index.
Povezane vesti