U JADRAN SU STIGLE NOVE, OPASNE VRSTE AJKULA Sve više migriraju iz toplijih mora, a među

10.8.2018 19:17:54
Broj pregleda: 66
Podeli Tvituj Podeli na G+

Prošle nedelje svet je obišla vest o napadu morskog psa na češkog državljanina koji je sa porodicom letovao u egipatskom rizortu na Crvenom moru. Njegovo telo je pronađeno na plaži Marsa Alam, a lokalni stanovnici upozoravaju kako nije pametno plivati daleko jer je mogućnost od napada sve veća.

Ajkula je nedavno doplivala u plićak poznatog letovališta na španskoj Majorci. Nimalo ugodan prizor rasterao je turiste iz mora i s plaže, a spasioci su ga morali transportovati dalje od obale.

Poznati su nam i prizori iz Masačusetsa gde se ajkule redovno viđaju. Neke od njih napadaju ljude, a neke uopšte ne reaguju na njih.

Nakon svega, posebno nakon upozorenja naučnika o uticaju porasta temperatura mora na život u njemu, ne možemo a da se ne zapitamo šta se to događa sa ajkulama.

U JADRANU SVE BROJNIJE INVAZIVNE VRSTE

Prema nekim podacima, temperatura Jadranskog mora u poslednjih desetak godina prosečno se povećala za 1,2 stepena, rekao je za 24sata.hr Alen Soldo, stručnjak sa Odeljenja za studije mora Univerziteta u Splitu.

Zbog zagrevanja su u Jadranu sve brojnije invazivne vrste, inače neuobičajene za naše podneblje. Tako su u zadnjih nekoliko godina u Jadran stigli oštrozubi gušter, afrički kostorog, naduvana riba i slične vrste. Povećanje temperature mora, kaže Soldo, kao i povećanje njegova saliniteta utiču na obogaćivanje Jadrana novim vrstama. Iz Crvenog mora odlaze u Mediteran, a onda ka Jadranu.

Podaci pokazuju da nedeljno jedna nova vrsta iz Crvenog mora dođe u Mediteran. Pritom nije reč samo o ribama, nego i o koralima i glavonošcima. Rast temperature mora utiče i na promenu životnih navika ajkula. Inače, broj morskih pasa svugda u svetu opada, pa danas ima oko 500 vrsta, od čega u Jadranskom moru obitava 28 vrsta objašnjava Soldo.

Morski psi spadaju u predatore, vrstu koju karakteriše dug život, kasno polno sazrevanje i mali broj mladih. S obzirom na to, nisu u stanju da se odupru preintenzivnom ulovu. Čovek im je glavni neprijatelj kaže Soldo i dodaje kako zagravanje temperature mora posredno utiče na njih.

POREMEĆAJ U MIGRACIJAMA AJKULA

Na područja gde je nekada bila određena temperatura, morski psi sad više neće dolaziti jer temperatura raste. Zbog temperaturnih razlika u okolini dolazi do poremećaja u migracijama ajkula. Traže temperature koje im odgovaraju objašnjava sagovornik 24sata.hr.

U toplijem moru ajkule moraju da obilaze određena područja u potrazi za hranom. Pre su znali gde postoji određeni ulov, a sad moraju da istražuju gde je hrana pa prate nova jata na drugim mestima.

Zagrevanje mora definitivno stvara poremećaj u životu ajkula tvrdi Soldo.

U Jadranu mogu da se vide velike bele ajkule, vrhunski predatori među svojom vrstom.

Velika bela ajkula podnosi različite temperaturne raspone. U Jadranu je vezana isključivo za jata tuna. Kako se jata budu kretala, tako će i bijela psina objašnjava Soldo i dodaje kako je ta vrsta povremeni stanovnik Jadranskog mora, inače najsjevernijeg i još najhladnijeg mora Mediterana.

Morski psi, koralji, ribe i ostale morske vrste u Jadran dolaze zbog proširenja Sueskog kanala, čime je omogućen veći protok vode u Mediteran. Neke pridošle vrste, poput kirnje i njezinih srodnika, uvelike su se rasprostranile po srednjem i južnom Jadranu.

Problem je što mi tu ne možemo ništa. Previše je varijabli na koje ne možemo utjecati zaključuje Soldo.
Povezane vesti