U turskom helikopteru srušenom kod Afrina poginula dva vojnika

10.2.2018 21:48:47
Broj pregleda: 5
Podeli Tvituj Podeli na G+

SAD: Pravo je Izraela da se brani! (VIDEO)

Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju pravo Izraela da se brani od pretnji, izjavio je portparol Pentagona, nakon što je Izrael saopštio da je pogodio 12 iranskih i sirijskih meta u Siriji.

Američki Stejt department nije učestvovao u toj vojnoj operaciji. Izrael je naš najbliži bezbednosni partner u regionu i u potpunosti podržavamo prirodno pravo Izraela da se brani od pretnji po svoju teritoriju i svoj narod”, istakao je portparol Pentagona Adrijan Rankajn-Galovej, prenosi Rojters.

Izrael je vazdušne udare izveo nakon što je protiavionskom vatrom danas oboren izraelski vojni avion F-16 pri povratku iz bombaškog napada na iranske položaje u Siriji.

Delimo zabrinutost mnogih u regionu zbog destabilizujućih aktivnosti Irana koje ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost, i tražimo veću međunarodnu rešenost u suprotstavljanju štetnim aktivnostima Irana”, rekao je portparol Pentagona.

Izraelska vojska je prethodno saopštila da je oborila iranski dron nakon što je ta bespilotna letelica ušla u izraelski vazdušni prostor, i da je uništila iranski objekat u Siriji sa kojeg je dron lansiran.

Evo i snimka obaranja drona:

U saopštenju izraelske vojske je navedeno i da su se izraelski avioni suočili s jakom protivvazudušnom odbranom iz Sirije, koja je prinudila izraelske pilote da napuste avion F-16, koji se srušio na severu Izraela.

Portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus rekao je da je Iran odgovoran za ovo teško kršenje izraelskog suvereniteta”, a vojska je saopštila da prati razvoj događaja i u potpunosti je spremna za dalje akcije”.

Izraelski avion F-16, koji se danas srušio na severu Izraela, pogodila je sirijska protivavionska raketa, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

U međuvremenu, Izrael je pozvao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da osudi Iran zbog slanja drona na izraelsku teritoriju.

Sva naša upozorenja u vezi sa Iranom pokazala su se kao ispravna. Nećemo tolerisati nikakvo kršenje našeg suvereniteta”, izjavio je ambasador Izraela u UN Deni Danon, prenosi AP.

Danon je pozvao Savet bezbednosti da osudi postupak Irana i odmah okonča iranske provokacije”.
Povezane vesti