Umro dečak kod Pećinaca, roditelji krive Hitnu pomoć

8.11.2018 19:15:58
Broj pregleda: 8
Podeli Tvituj Podeli na G+

Bojan T. (15) iz Ašanje, sela nadomak Pećinaca, preminuo je zbog asmatičnog napada, javili su danas beogradski mediji.

Ilustracija

Dečak je umro u ponedeljak uveče, nakon intervencije tamošnjih i lekara sa Instituta za majku i dete, a roditelji za ovo krive pećinačku Hitnu pomoć, piše Telegraf”.

Bojan je ove jeseni krenuo u srednju školu. Njegova majka Branka kaže sigurna je da je njeno dete moglo da preživi, samo da su krenuli na poziv.

Ona je rekla da je dečak dobio gušenje, bolela ga je glava i povraćao je, a onda je krenuo kašalj i poslednji minuti borbe za život.

Spakovala ga je u kola, sa suprugom i krenula iz Ašanje put Pećinaca, a razdaljina između ova dva sela iznosi oko 25 kilometara.

Na pola puta, shvativši da dečak neće izdržati, Branka je pokušala da pozove Hitnu, ali kako je centrala ove zdravstvene ustanove bazirana na automatskom odabiru željenog broja, zbunila se, jer nije znala kako da ih pozove, prenosi portal. Umesto nje, to je učinila njena koleginica.

Samo sam joj rekla da krenu, da je dete u pitanju, da nam treba kiseonik ili injekcija. A oni su odgovorili da ne mogu poći pred nas, jer ne znaju da li ćemo se mimoići, da li ćemo se prepoznati. I da, ako smo već došli do pola puta, pređemo još pola. Kao da ne bismo prepoznali rotaciju, ablendovali bismo”, rekla je majka dečaka.

Ona je dodala i da je Bojan tokom vožnje imao sve gore posledice gušenja, da ga je samo molila da izdrži i da se bliže ambulanti.

Pitao je u jednom trenutku tata, koliko još imamo?&, on je rekao za minut smo tamo, sine&. Moj Boki je samo rekao neću ja ovo izdržati, ja ću umreti&. Onda sam mu rekla izdržaćeš sine, jak si'”, ispričala je uplakana majka dečaka.

Ušao je držeći se za očev vrat, a onda je krenula borba za dečaka. Lekari su počeli reanimaciju, a roditeljima su rekli da izađu napolje.

Pokušali su, oživljavali ga, zvali ga imenom, govorili mu probudi se&, a ja sam se pitala što ga muče tu pola sata, zašto ne krenemo za Beograd”, dodala je.

Posle pola sata oživljavanja, sanitet je krenuo na Institut za majku i dete u Beograd, piše Telegraf.

Kada je ekipa iz Pećinaca odlučila da je dečaku potrebna intervencija neke jače ustanove, poslat je na Institut za majku i dete, sanitet je krenuo, ali majci nije bilo dozvoljeno da uđe sa njim.

Kako su roditelji rekli, videli su da je dete belo, podbulog stomaka i modrih usana, izgledao je kao mrtav, ali nisu želeli da veruju da je to istina. Branka je u jednom trenutku, sedeći u vozačkoj kabini molila šofera da požuri. On je činio sve što je mogao.

Stigavši na Institut, lekarska ekipa ga je preuzela i pokušala da ga vrati u život, ali i pored svih napora, samo su mogli da konstatuju smrt.

Lekari u Pećincima su rekli da je umro na Institutu za majku i dete, a sa Instituta su Branki saopštili da je dete već došlo u stanju kliničke smrti.

Možda je njemu bilo suđeno da umre, ali mene boli što nisu izašli po nas. Ja bih im bila zahvalna samo da znam da su krenuli, ali nisu. Videli bismo ih, stali bismo, nisu ovde putevi toliko prometni, pa da se ne prepoznamo. Moje dete je platilo ceh neodgovornih lekara, zato sa vama i pričam, da se alarmiramo, da niko više ne izgubi život zbog njih. A mi sa našim bolom kako ćemo? Nikako. Za ceo život. Majkin sin, jedini”, rekli su roditelji dečaka.

Bojan će biti sahranjen danas.
Povezane vesti