VIŠI SUD U BEOGRADU: Kosmajac oslobođen uz aplauz

11.4.2018 0:46:29
Broj pregleda: 16
Podeli Tvituj Podeli na G+

Sudsko veće jednoglasno odlučilo da nema dokaza o krivici biznismena Dragoslava Kosmajca i geodeta Draga Milidraga i Milana Rapajića. Kosmajcu vraćen pasoš i ukinuta mera zabrane napuštanja boravišta

Sudsko veće jednoglasno je odlučilo da trojica okrivljenih nisu krivi. Sudija Tatjana Sretenović obrazložila je da su oslobađajuću presudu doneli usled nedostatka dokaza.

PROČITAJTE JOŠ: Traže bar dve godine zatvora za Kosmajca

Iako se tokom suđenja pokazalo da parcela nije eksproprisana, što je sud uzeo u obzir, u kontekstu sa ostalim dokazima, tužilaštvo nije izmenilo optužnicu. I državno pravobranilaštvo se ponašalo na inertan način, i u pogledu veštačenja, kao i štete, koja je, kako su sami rekli, hipotetička rekla je predsednica sudskog veća.

Presudu su prisutni u sudnici pozdravili gromoglasnim aplauzom. Kosmajac nije želeo da komentariše odluku suda, kao ni Milidrag, koga su na trenutak preplavile emocije. Branilac Kosmajca i Rapajića rekao je da svi koji su pratili postupak, mogli su da očekuju ovakav ishod.

Poražavajuće je uopšte što smo došli u fazu da se presuđuje, bez ijednog dokaza za ove četiri godine obratio se novinarima advokat Đorđe Simić. Ohrabrujuće je to što, ipak, postoji sud kao poslednja brana potpuno neosnovanom progonu. Očekujemo da će biti žalbe tužilaštva, ali odbrana se nada da će opstati ova odluka na snazi.

S obzirom na to da je Kosmajac proveo tri meseca u pritvoru, nakon što je uhapšen u novembru 2014. godine, i oduzeta mu je imovina, njegov advokat je rekao da će ići korak po korak”

PROČITAJTE JOŠ: Tužilaštvo ne odustaje od Kosmajca

Sačekajmo da prođe ova prvostepena faza. Posle toga će sesti i razmisliti šta dalje kratko je prokomentarisao Simić.

BAZEN I POMOĆNA KUĆA

MILIDRAG je bio optužen za zloupotrebu službenog položaja, Kosmajac za podstrekavanje, a Rapajić za pomaganje u toj zloupotrebi. Prema optužnici, Milidrag je izbrisao dvoje sukorisnika sporne parcele 5000-1 i upisao je na ime Kosmajca 7,5 ari zemljišta na Zvezdari, čime su oštetili državu za oko 95.000 evra. Međutim, veštaci su u toku postupka ustanovili da zemljište, na kome se inače nalaze bazen i pomoćna kuća, nikad nije bilo obuhvaćeno aktom o eksproprijaciji.
Povezane vesti