VUČIĆ SA KINESKIM PREMIJEROM Rat SAD i Kine pogodiće ceo svet pa i Srbiju

19.9.2018 14:16:33
Broj pregleda: 71
Podeli Tvituj Podeli na G+

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će novi trgovinski rat SAD i Kine pogoditi ceo svet, EU, pa samim tim i Srbiju, ali se nada da će posle izbora u SAD nastupiti neka nova klima.

Stara poslovica kaže kad se slonovu tuku, trava strada”. Mi smo toliko mali, naša ekonomija je mala u odnosu na američku i kinesku, te gledamo od tih vlati trave nešto za budućnost da sagradimo. Moramo da se sačuvamo i zaštitimo rekao je predsednik novinarima u Tranđinu u Kini.

On je rekao da će novi trgovinski rad dve moćne svetske države pogoditi i Srbiju, kao što će pogoditi i EU, ali i ceo svet, ali da se nada da će posle izbora u SAD neka nova klima da dođe.

Od međusobnih sankcija nema rezultata. Razumem kineski predsednika koji je pozvao na bolje razumevanje i da se ne ograničava svetska trgovina. Mi smo mali da bi mogli bilo šta da menjamo i jedino gledamo da budemo što manje oštećeni naglasio je Vučić.

Dodaje da je sada trka ko će biti globalno dominantna sila za pet i deset godina Amerika ili Kina, ali i da ima onih koji misle da postoje fer odnosi u trgovini i ograničavanju trgovine.

Pratićemo budno i pratimo budno šta se dešava. Mnogi analitičari podcenjuju politiku Srbiju misleći da ona dolazi kako nekome padne na pamet. Ne sanjaju koliko matematike, računanja i ozbiljnog pristupa tu ima, koliko ozbiljnih saveta i spolja i iznutra od najmudrijih i najpametrnijih glava imamo zaključio je on.

Kina očekuje jaku Srbiju

Kina očekuje da i ubuduće vidi nezavisnu, samostalnu i jaku Srbiju, poručio je danas u Tjenđinu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon susreta sa premijerom Kine Li Kećangom.

Vučić je novinarima rekao da je u razgovoru sa premijerom Kine Lijem izraženo jednoglasje i međusobna podrška o svim političkim pitanjima.

Predsednik je ponovio da je ova poseta NR Kini velika čast za Srbiju.

Rekao je da smo mi večni prijatelji, da smo to pokazali jedni drugima u teškim uslovima i vremenima, ne samo kada je to lako kazao je Vučić.

Izrazivši ogromnu zahvalnost Kini ne samo na međunarodnim odnosima, već i na ljudskim, Vučić je podsetio da je Kina i u teškim trenucima 1999. bili sa nama, kao i svaki put kroz savremenu istoriju Srbije.

Premijer Kine Li Kećijang dočekao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića u državnoj rezidenciji u Tjendjinu pozdravom na srpskom jeziku.

Aleksandar Vučić juče sa Si Đinpingom, predsednikom Kine

„Dobrodošli“”, rekao je Li predsedniku Srbije dok su se rukovali ispred zastava Srbije i Kine.

Ovo je četvrti put da se predsednik Vučić sastaje sa kineskim premijerom.

U večernjim satima premijer Li priređuje prijem za predsednika Srbije, predsednika Estonije Kersti Kaljulaide, predsednika Letonije Raimondsa Vejonis, premijera Samoe Tuilaepa Lupesoliai Sailele Malielegaoi, koji su prisustvovali otvaranju „letnjeg Davosa“” u Tjenđinu.

Vučić je ovim razgovorima završio višednevnu posetu Kini, tokom koje se sastao i sa predsednikom te države Si Đinpingom, koji je prihvatio njegov poziv da ponovo poseti Srbiju.

Predsednik Srbije sastao se i sa predstavnicima više kineskih kompanija, te je, u njegovom prisustvu, potpisano više važnih bilateralnih sporazuma, koji će doneti velike investicije.
Povezane vesti