Vučić: Gde se slonovi tuku, mali moraju da sarađuju

13.6.2018 11:17:33
Broj pregleda: 58
Podeli Tvituj Podeli na G+

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras, na kraju posete Turskoj, gde je prisustvovao svečanosti otvaranja Transanadolijskog gasovoda (TANAP), da je važno da Srbija, u svetu u kojem se slonovi tuku i u kojem će se tek boriti”, mora da pronađe ne samo sigurno skrovište, već i da obezbedi dvorište” u kojem će da radi.

Vučić je, tokom boravka u Eskišehiru, imao bilateralne razgovore, kako sa domaćinom turskim predsednikom Tajipom Redžepom Erdoganom, predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i šefom ukrajinske države Petrom Porošenkom.

Sa predsednikom Erdoganom, kako je preneo Vučić, danas je razgovarao u više navrata, mesec dana posle njegove zvanične posete Turskoj, a teme su bile politička i ekonomska radnja, unapređenje kooperacije, poverenja između naših država i naroda.

Veoma sam srećan što mogu da kažem da Srbija i Turska imaju izuzetno dobre bilateralne odnose. To je strašno važno za našu zemlju. Ljudi to obično gledaju po principu a što bi to nama bilo naročito bitno&, ali ako pogledate nekoliko malih mesta u Srbiji ne bi nikada mogla da dovedu fabriku, zaposle ljude da nije turskih investitora i prijateljskih odnosa sa Erdoganom. Ako pitate građane Krupnja, Lebana, Žitorađe, Vladičinog Hana i mnogih drugih mesta postaće svima jasno što je to bitno”, kazao je Vučić.

On je istakao da će turskih investicija biti još više, te ukazao da u Kraljevu očekujemo uskoro jednu veliku fabriku, da će turski investitori graditi u Srbiji najbolje hotele.

Posebno je ukazao da je po prvi put jedan turski investitor zainteresovan za RTB Bor, gde smo do sada imali samo Kineze i Ruse, a sada je zainteresovan i Mehmet Čengiz.

Turska dolazi, ona je velika regionalna sila, najznačajina u našem regionu. Moramo da vodimo računa i da iskoristimo sve potencijale iz naše moguće saradnje”, istakao je on.

Predsednik je ukazao da se radi i o energetskim potencijalima, jer će gas koji bude dolazio u Srbiju u budućnosti dolaziti svakako preko Turske, najviše preko Turskog toka” i TANAP-a.

On je podvukao da su razgovori sa Erdoganom bili veoma bitni i uvek važni za Srbiju, te da veruje da će uskoro biti ponovo nastavljeni bilo u Beogradu ili Ankari.

Sa predsednikom Porošenkom, kako je kazao imao je razgovor, koji nije nikada lak, ali koristan i dobar.

Nadam se da možemo da poboljšamo bilateralnu saradnju između naše dve zemlje. Ukrajina nije i neće priznati nezavisnost Kosova. Oni poštuju teritorijalni integritet Srbije, a Srbija poštuje integritet Ukrajine”, podvukao je Vučić.

Preneo je da je sa Porošenkom razgovarao o unapređenju saradnje, a čak i mogućnosti organizovanja biznis foruma za privrednike dve zemlje.

Nadam se da ćemo uspeti tu vrstu progresa da napravimo jer gotovo da nema ozbiljne trgovinske razmene između naše dve zemlje i to iz različitih razloga. U svakom slučjau mislim da imamo značajan potencijal u razvoju odnosa”, rekao je on.

Kada je reč o razgovoru sa predsednikom Alijevim, Vučić je kazao da očekuje u narednom periodu još više saradnje sa Azerbejdžanom.

Dobro smo iskoristili jedno posle podne da predstavimo našu zemlju na otavranju TANAP-a i obavimo važne bilateralne razgovore i da naučimo jednu stvar, a to je da u ovim uslovima u svetu gde se, tako da nazovem, gde se slonovi tuku, gde će tek da se bore i tuku, mi svi mali moramo da pronađemo sigurno ne samo skrovište, već i obezbedimo dvorište u kojom ćemo da radimo. Zato je važno da sa svim ovim zemljama moramo da ostavrimo saradnju i najbolje moguće kontakte”, zaključio je Vučić.
Povezane vesti