Vučić i Tači u nedelju u Briselu, nastavak prekinutog

19.6.2018 12:15:45
Broj pregleda: 91
Podeli Tvituj Podeli na G+

Beograd & Aleksandar Vučić i Hašim Tači trebalo bi da se sastanu u nedelju 24. juna na novoj rundi dijaloga u Briselu, sazanje TV Prva.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je jutros u vestima TV Prve da bi predsedenici Srbije i Kosova trebalo da se satanu u nedelju.

Na pitanje šta očekuje od nastavka dijaloga, Dačić kaže: Dijalog se nastavlja, a video sam da se pominje sada prelazak u neku drugu fazu. Ja ne mogu da to prihvatim, jer bi prvo trebalo da se realizuje Briselski sporazum, pre nego što počnemo da govorimo o nekim drugim dogovrima.”

U Evropskoj službi za spoljne poslove dva predsednika bi na novom sastanku trebalo da prvenstveno razgovaraju o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, dok će implementacija već postignutih sporazuma biti na drugo mestu agende, saznaje Tanjug.

Dijalog na visokom političkom nivou između predsednika Alkesnadra Vučića i Hašima Tačija poslednji put održan je 23. marta u Briselu. I tada se razgovaralo o sveobuhvatnom sporazumu, ali je predsednik Srbije najviše insistirao upravo na temi formiranja Zajednice srpskih opština.

Pred sastanak dvojice predsednika, u petak i subotu, trebalo bi da se održi još jedna runda tehničkih razgovora delegacija Beograda i Prištine.

U EU nisu želeli da komentrašu kako je protekao današnji bilateralni sastanak EU i delegacije Prištine koja je do sada odbijala da nastavi tehnički dijalog sa Beogradom uslovaljavajući svoje prisustvo promenom agende i fokusa sa Zajednice srpskih opština na sve neispunjene dogovore, uključujući i energetiku”.
Povezane vesti