Vučić sa mađarskim šefom diplomatije: Najbolji odnosi dve zemlje u istoriji

14.6.2018 9:48:01
Broj pregleda: 37
Podeli Tvituj Podeli na G+

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Petera Sijarta, koji mu je preneo pozdrave premijera Viktora Orbana.

Predsednik Vučić i ministar Sijarto razgovarali su o bilateralnim odnosima, regionalnoj situaciji i evrointegracijama Srbije. Predsednik Vučić je naglasio trajno opredeljenje Srbije da unapređuje odnose sa severnim susedom, konstatujući da su oni trenutno na najvišem nivou u istoriji, zahvaljujući i posvećenosti i otvorenosti vlade premijera Orbana za bilateralnu saradnju.

On je zahvalio ministru Sijartu i premijeru Orbanu na snažnoj podršci Mađarske evrointegracijama Srbije, koju ističu uvek i na svakom mestu. Dvojica sagovornika su razmotrili i zajedničke infrastrukturne i energetske projekte, kao i konkretne mere za njihovu realizaciju.

Predsednik Vučić i ministar Sijarto su, razmatrajući regionalnu situaciju, istakli i potrebu saradnje dveju zemalja u postavljanju prema migrantskoj krizi.

Dačić poklonio dres mađarskom ministru

Sa Sijartom se danas sastao i srpski šef diplomatije Ivica Dačić. Kako piše u saopštenju, susretom dvojice ministara spoljnih poslova je potvrđen visok nivo bilateralnih odnosa Srbije i Mađarske.

Zajednički je ocenjeno da se sveukupna saradnja dve države kontinuirano unapređuje, kao i da su ostvarivanje energetske stabilnosti i boljih infrastrukturnih veza neki od prioriteta u predstojećem periodu.

Dačić je poklonio dres kolegi Sijartu

Ministar Sijarto izrazio je zadovoljstvo zbog statusa koji mađarska nacionalna manjina ima u Srbiji. Dvojica ministara razmenili su mišljenja o aktuelnim regionalnim i međunarodnim temama, sa posebnim osvrtom na efekte koje migracijski tokovi mogu da imaju na region.

Nakon sastanka, ministar Dačić poklonio je svom mađarskom kolegi fudbalski dres nacionalnog tima Srbije. Ministar Sijarto zahvalio je na poklonu i istakao da će navijati za reprezentaciju Srbije na predstojećem Svetskom prvenstvu u Rusiji.
Povezane vesti