VUČIĆ STIGAO U HRVATSKU Srpske zastave u Zagrebu, mediji: Nikad nije bila ovako loša

12.2.2018 12:15:58
Broj pregleda: 4
Podeli Tvituj Podeli na G+

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Zagreb, gde danas počinje zvaničnu dvodnevnu posetu Hrvatskoj. On će se sasti sa hrvatskim državnim vrhom, učestvovaće na poslovnom forumu privrednima dve zemlje, a u utorak će posetiti Vrginmost i potom govoriti na Skupštini SNV i ZVO.

Predsednik Vučić se odmah sa aerodroma uputio ka služebnoj rezidenciji predsednice Hrvatske na Pantovčaku, gde će u razgovorima, najpre u četiri oka, a potom i sa delegacijama, provesti celo pre podne.

Vučića je na Pantovčaku dočekala predsednica Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović. Nakon intoniranja himni, njih dvoje će najpre razgovarati u četiri oka, a predviđeno je da sastanak traje oko sat vremena.

Kao javlja hrvatski portal Index.hr, Zgreb je danas, trasom kojom će se kretati delegacija Srbije, okićen srpskim zastavama, kako po gradu, tako i na Pantovčaku, gde će za srpskog predsednika biti upriličen svečani doček.

Oko zagrebačkog aerodroma su tokom noći gusto istaknute srpske zastave, a na malom razmaku su postavljeni pripadnici policije. Što se tiče bezbednosnih mera, poseta Vučiće se poredi sa posetom bivšeg potpredsednika SAD Džordža Bajdena, samo što ovog puta nisu zavarivani šahtovi.

Planirano je da sastanak dvoje predsednika traje jedan sat, da bi u 11.45 počeli bilateralni razgovori zvaničnih delegacija Srbije i Hrvatske.

Hrvatski mediji javljaju i da su po Zagrebu raspoređeni snajperisti i policajci u civilu, koji će brinuti o bezbednosti srpske delegacije.

U isto vreme dok se zvaničnici pripremaju za posetu, na Trgu Bana Jelačića u centru grada počelo je okupljanje ratnih veterana i udovica Domovinskog rata.

Hrvatski mediji pišu da nikad uoči posete nekog šefa strane države nije vlada ovako loša atmosfera, piše riječki Novi list”. Kako prenosi N1, protest na Trgu svetog Marka neće biti održan, jer je policija zabranila pristup protestantima na Gornji grad.

Uoči protesta, koji se održava u organizaciji Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, policijska vozila su zabranila pristup Gornjem gradu Radićevom ulicom, zbog čega su se protestanti okupili na Trgu Bana Jelačića. Skup osiguravaju jake policijske snage, interventna policija i posebno vozilo Ministarstva unutarnjih poslova opremljeno kamerama za praćenje ovakvih događaja.

Hrvatski mediji navode da je na ovom skupu oko 400 ljudi, a jedan od učesnika drži transparent na kome piše Srbija mora odgovarati za genocid u Hrvatskoj i platiti ratnu odstetu”. Okupljenima se obratila i predsednica Udruženja udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Rozalija Bartolić.

Dosta demonstranata ogrnuto je šahovnicama, neki su u jaknama HOS-a, a istaknuta je i jedna zastava sa ustaškim natpisom Za dom spremni”.

Sastanak nakon dve godine

Agencija podseća da do njihovog susreta dolazi manje od dve godine od sastanka u Srbiji u junu 2016. kada su potpisali takozvanu Subotičku deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Ipak, svi krupni problemi koji su postojali tada i danas, kako navodi Hina, stoje na putu potpunoj normalizaciji odnosa dveju država, opterećenih teškim nasleđem rata i raspada zajedničke države 90-ih godina prošlog veka.

Uoči Vučićeve posete, navodi Novi list”, u prvi je plan izbila tema ratne odštete koju je pokrenuo premijer Andrej Plenković, ali ona nije samo iznenadila Vučića, već i otkrila jednu od pukotina u odnosu Pantovčaka i Banskih dvora prema poseti predsednika Srbije.

Dok je Plenković aktualizovao tu temu, u Kabinetu predsednice Hrvatske navode da ratna odšteta nije u pripremnim materijalima”.

Razmirice između Pantovačka i Banskih dvora videle su se čim je Grabar-Kitarović pozvala Vučića, ali isprva su bile terminske, a ne tematske prirode, piše ovaj riječki dnevnik.

Rasprava o srpskim zastavama

Navodi se i da o atmosferi dovoljno govori to što se u javnosti raspravlja hoće li u Zagrebu biti istaknute zastave Srbije, kao što se to redovno radi kada u službenu posetu dolazi neki šef države.

Grabar Kitarović i Vučića obratiće se medijima u 12.30 sati.

Potom će srpski predsednik otići u Vladu Hrvatske, gde će u 13.35 sati imati tet-a-tet” razgovor sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

Sastanak predsednika Vučića i predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića planiran je za 15.15 sati.

U 16 sati predviđeno je obraćanje Grabar Kitarović i Vučića na Hrvatsko-srpskom privrednom forumu u Hrvatskoj privrednoj komori.

Sastanak predsednika Vučića i predsednice Grabar Kitarović sa polaznicima Akademije SNV i predstavljanje projekta Budućnost Srba u Hrvatskoj”, biće održan u 16.45 sati u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj.

Predsednik Srbije će sutra, drugog dana posete, u 10 sati u Vrginmostu imati sastanak sa stanovnicima tog mesta, obići osnovnu školu Gvozd”, i posetiti jednu porodicu.

Predsednik Vučih će se po podne, u 16 sati u Zagrebu, obratiti na Drugoj velikoj skupštini SNV i ZVO u dvorani Lisinski, navedeno je u saopstenju.
Povezane vesti