VUČIĆ U POSETI ZAGREBU Hrvatski mediji: Nikad nije bila ovako loša atmosfera

12.2.2018 10:46:28
Broj pregleda: 4
Podeli Tvituj Podeli na G+

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji danas počinje zvaničnu dvodnevnu posetu Hrvatskoj, sastaće se u Zagrebu sa hrvatskim državnim vrhom, učestvovaće na poslovnom forumu privrednima dve zemlje, a u utorak će posetiti Vrginmost i potom govoriti na Skupštini SNV i ZVO.

Svečani doček predsednika Srbije biće priređen u 10.30 sati ispred sedišta hrvatske predsednice na Pantovčaku, da bi u 10.45 sati počeo tet-a-tet” susret predsednice Kolinde Grabar Kitarović i predsednika Vučića, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Kao javlja hrvatski portal Index, Zgreb je danas, trasom kojom će se kretati delegacija Srbije, okićen srpskim zastavama, kako po gradu, tako i na Pantovčaku, gde će za srpskog predsednika biti upriličen svečani doček.

Planirano je da sastanak dvoje predsednika traje jedan sat, da bi u 11.45 počeli bilateralni razgovori zvaničnih delegacija Srbije i Hrvatske.

Hrvatski mediji javljaju i da su po Zagrebu raspoređeni snajperisti i policajci u civilu, koji će brinuti o bezbednosti srpske delegacije.

U isto vreme dok se zvaničnici pripremaju za posetu, na Trgu Bana Jelačića u centru grada počelo je okupljanje ratnih veterana i udovica Domovinskog rata.

Hrvatski mediji pišu da nikad uoči posete nekog šefa strane države nije vlada ovako loša atmosfera, piše riječki Novi list”.

Hrvatska državna agencija, Hina, istovremeno ukazuje da je reč o dugoočekivanoj poseti koja bi trebalo da ublaži napetosti u odnosima dveju država, ali je pre toga (poseta) ukazala i na neka razilaženja među glavnim kreatorima hrvatske spoljne politike”.

Sastanak nakon dve godine

Agencija podseća da do njihovog susreta dolazi manje od dve godine od sastanka u Srbiji u junu 2016. kada su potpisali takozvanu Subotičku deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Ipak, svi krupni problemi koji su postojali tada i danas, kako navodi Hina, stoje na putu potpunoj normalizaciji odnosa dveju država, opterećenih teškim nasleđem rata i raspada zajedničke države 90-ih godina prošlog veka.

Uoči Vučićeve posete, navodi Novi list”, u prvi je plan izbila tema ratne odštete koju je pokrenuo premijer Andrej Plenković, ali ona nije samo iznenadila Vučića, već i otkrila jednu od pukotina u odnosu Pantovčaka i Banskih dvora prema poseti predsednika Srbije.

Dok je Plenković aktualizovao tu temu, u Kabinetu predsednice Hrvatske navode da ratna odšteta nije u pripremnim materijalima”.

Razmirice između Pantovačka i Banskih dvora videle su se čim je Grabar-Kitarović pozvala Vučića, ali isprva su bile terminske, a ne tematske prirode, piše ovaj riječki dnevnik.

Rasprava o srpskim zastavama

Navodi se i da o atmosferi dovoljno govori to što se u javnosti raspravlja hoće li u Zagrebu biti istaknute zastave Srbije, kao što se to redovno radi kada u službenu posetu dolazi neki šef države.

Grabar Kitarović i Vučića obratiće se medijima u 12.30 sati.

Potom će srpski predsednik otići u Vladu Hrvatske, gde će u 13.35 sati imati tet-a-tet” razgovor sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

Sastanak predsednika Vučića i predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića planiran je za 15.15 sati.

U 16 sati predviđeno je obraćanje Grabar Kitarović i Vučića na Hrvatsko-srpskom privrednom forumu u Hrvatskoj privrednoj komori.

Sastanak predsednika Vučića i predsednice Grabar Kitarović sa polaznicima Akademije SNV i predstavljanje projekta Budućnost Srba u Hrvatskoj”, biće održan u 16.45 sati u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj.

Predsednik Srbije će sutra, drugog dana posete, u 10 sati u Vrginmostu imati sastanak sa stanovnicima tog mesta, obići osnovnu školu Gvozd”, i posetiti jednu porodicu.

Predsednik Vučih će se po podne, u 16 sati u Zagrebu, obratiti na Drugoj velikoj skupštini SNV i ZVO u dvorani Lisinski, navedeno je u saopstenju.
Povezane vesti