Vulin: Francuska poštuje politiku Vučića i vojne neutralnosti

13.6.2018 11:15:49
Broj pregleda: 44
Podeli Tvituj Podeli na G+

Ministar odbrane, Aleksandar Vulin, koji na poziv svoje koleginice boravi u zvaničnoj poseti Republici Francuskoj, sastao se sa ministarkom vojske Florans Parli koja je istakla da ta zemlja poštuje politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i politiku vojne neutralnosti naše zemlje, rečeno je u saopštenju.

Još jednom sam podvukao da je za nas formiranje vojske Kosova apsolutno neprihvatljivo i da formiranje vojske Kosova suprotno Rezoluciji 1244 može da izazove duboku destabilizaciju na čitavom Balkanu. Zbog toga Srbija, kao nosilac mira, i kao nosilac stabilnosti na Balkanu, može sa sigurnošću da kaže da ima veliko uvažavanje Francuske. Naša politika i politika predsednika Vučića u Francuskoj ima iskrene poštovaoce i iskreno uvažavanje” podvukao je Vulin.

Kako je rekao Francuska jeste prijateljska zemlja i veoma poštuje poziciju vojne neutralnosti Srbije koju mislimo da zadržimo kao naše trajno opredeljenje.

Zahvaljujući politici vojne neutralnosti možemo da sarađujemo i sa istokom i sa zapadom, možemo svoje stavove da iznosimo gde god se nađemo vodeći računa pre svega o interesima Srbije, ali i poštujući interese drugih naroda da žive u miru”, naglasio je Vulin.

Ministri su na sastanku razgovarali i o vojno-vojno saradnji i saradnji u oblasti vojnog obrazovanja Srbije i Francuske, o budućnosti i angažovanju naših vojnika u mirovnim misijama, što Francuska veoma ceni znajući da Srbija učestvuje u važnim i teškim mirovnim misijama i da donosi mir tamo gde su bili sukobi i mržnja, rečeno je u saopštenju.

Ukazali su i da Francusku i Srbiju vezuje tradicionalno prijateljstvo.

Ovo je bila prilika da se podsetimo da smo se i Prvom i u drugom svetskom ratu borili za iste vrednosti za slobodu. Srpski narod iznad svega ceni slobodu. Tamo gde je srpski narod uvek je bila bolja strana sveta. Ovo je bila dobra prilika da se podsetimo starog savezništva koje treba da se nastavi”, istakao je ministar Vulin.
Povezane vesti