Za ljubitelje netaknute prirode ova država je RAJ, ali Rusi njome PLAŠE DECU (FOTO)

10.7.2018 0:16:08
Broj pregleda: 60
Podeli Tvituj Podeli na G+

Kamičatka je poluostrvo koje se nalazi na dalekom istoku Ruske federacije, između Beringovog i Ohotskog ostrva.

Velika udaljenost od ostatka zemlje i surova klima koja vlada na ovom poluostrvu, uticala je na to da bude proglašena najsurovijim delom Rusije.

Od malih nogu ruska deca su zastrašivana Kamčatkom, a kada bi neko od njih zaslužio kaznu u školi bio bi poslat u poslednju klupu dok bi ih drugari iz razreda nazivali kamčacima”, piše CDM”.

Kamčatska priroda spojila je nespojivo, led i vatru, i strvorila nešto prelepo. Hladno i zabačeno poluostrvo jedna je od najaktivnijih zona čuvenog Vatrenog pojasa Pacifika. Na Kamčatki se nalazi i više od 180 vulkana, od kojih je čak 17 aktivno. Najveći vulkan Ključevskaja, visok 4.750 m, ovalnog je tipa i za poslednjih 300 godina imao je više od 50 erupcija.

Aktivne vulkane po pravilu prate i moćni zemljotresi, a drugi najači ikada zabeležen registrovan je 1952. godine upravo na Kamčatki i imao je snagu od 8,4 stepena Rihterove skale.

Najveća reka je istoimena Kamčatka, čiji rečni sliv obuhvata još ukupno 7.710 reka i više od 5.400 jezera. Na Kamčatki se ukupno nalazi oko 12.000 jezera, od kojih su tri najveća Kurilsko jezero, Kronckoje jezero i Nerpičje jezero.

Kamčatka ne oskudeva ni u drugim geografskim fenomenima. U dolini reke Gejzerne ima više od 120 aktivnih gejzira. Zbog svih ovih karakteristika poluostrvo Kamčatku nazivaju zemljom vatre i leda”, što je zapravo značenje njenog imena na jeziku starosedelaca.

Osim prelepih pejzaža koji pomalo podsećaju na Island ili Aljasku, poluostrva jedinstvenom čine mnogobrojne životinjske vrste. Najveći mrki medvedi Evroazije, losovi i sibirski mufloni najveći su primeri faune Kamčatke. Srebrne lisice, arktičke veverice i mrmoti podsetiće kakva je klima ovde zastupljena. A uz obale najčešće se sreću foke i razne vrste morskih ptica. Ujedno, foke, losovi i ribe glavni su izvor sirovina neophodnih za život lokalnog stanovništva.

Kamčatka će još dugo ostati jedna od retkih oaza naše planete koju ljudi nisu u potpunosti upoznali i iskoristili.
Povezane vesti