Zaharijeva: Krajnje je vreme da se Balkan vrati na agendu Evropske unije

12.1.2018 17:48:34
Broj pregleda: 5
Podeli Tvituj Podeli na G+

Bugarska očekuje da će Crna Gora i Srbija napredovati u evroatlanskim integracijama i otvoriti još pregovaračkih poglavlja, izjavila je danas bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva, čija je zemlja početkom godine preuzela predsedavanje Savetom Evrope.

Zaharijeva je rekla da je krajnje vreme da se Balkan vrati na agendu Evropske unije.

Ove zemlje su važne za geopolitičku bezbednost. Ako nismo tamo, neko drugi će doći, nema vakuma. Turska i Rusija se decenijama interesuju, zato moramo da pokažemo našu političku podršku, da im pokažemo, ako i kada su spremni, da će im vrata biti otvorena rekla je Zaharijeva.

Kako je navela, Bugarska očekuje da Crna Gora i Srbija nastave da napreduju i otvore još pregovaračkih poglavlja dodajući da misli da postoji realna šansa za Albaniju i Makedoniju da započnu razgovore tokom bugarskog predsedavanja”.

Napretka, međutim, primetila je, neće biti osim ako te zemlje ne budu uporne u primeni reformi.

U okviru napora da vrati region u centar pažnje EU, Bugarska će u maju biti domaćin prvog samita EU-Balkan u poslednjih 15 godina, podseća euroaktiv.com navodeći da je poslednji održan u Solunu 2003. godine.

Evropeizacija Balkana je neophodna kako bi se sprečila balkanizacija Evrope upozorio je nedavno bugarski premijer Bojko Borisov koristeći, kako navodi euroaktiv.com, termin kojim se označava fragmentacija regiona na manje, neprijateljske grupe”.

Kao igra prestola, samo nema zmajeva”

Zaharijeva se obratila nakon što je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ocenio da je istorija Balkana dramatičnija i interesantnija od scenarija za serijal Igre prestola”, iako, kako je rekao, u njoj nema zmajeva.

Svi bismo mi voleli kada bi sadašnjost i budućnost Balkana bile manje dramatični scenariji. Stabilnost, bezbednost, prosperitet to je ono što ljudi u celom regionu zaslužuju. A svrha EU je da pomogne da ovaj scenario postane realnost rekao je Tusk u Sofiji na ceremoniji otvaranja bugarskog predsedavanja EU.

On je ocenio da je dobra stvar što je budućnost Zapadnog Balkana jedan od prioriteta predsedavanja Bugarske, objavljeno je na sajtu Evropskog saveta.

Tusk je iznenadio sve prisutne u sali Narodnog pozorišta Ivan Vazov” time što je ceo govor održao na bugarskom jeziku, prenela je BTA.
Povezane vesti