ZANIMLJIVA BALKANSKA GEOGRAFIJA Severna Makedonija je država Zapadnog Balkana koja se

14.6.2018 9:15:56
Broj pregleda: 50
Podeli Tvituj Podeli na G+

Njen međunarodni naziv je Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija”, a Srbija je priznaje kao Makedoniju”. Već na jesen njeno ime trebalo bi da bude Severna Makedonija”. Za međunarodnu zajednicu to će biti država Zapadnog Balkana koja se nalazi u Jugoistočnoj Evropi.

Zvuči konfuzno? Ipak, za celu međunarodnu javnost problema nema jer, kakvo god da je ime, postoji dogovor oko njega. To je i kraj spora između Atine i Skoplja koji je trajao punih 27 godina.

Zoran Zaev i Aleksis Cipras

Početno oduševljenje koje je pokazala javnost u celom regionu preraslo je u zanimljivu analizu na društvenim mrežama iz koje su polako proisticali razni zaključci i spojevi. Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, izneo je mišljenje da novo ime Makedonije sugeriše da se ona odvojila od Grčke, a ne da je proizašla iz Jugoslavije.

Pre socijalizma bila je južna Srbija, a posle severna Makedonija. Samo u socijalizumu Makedonija. Socijalistička Republika”, naveo je Dejan Jović na Tviteru.

Vojkan Glavinić napravio je zanimljiv spoj naziva države, političkog i geografskog položaja ove bivše jugoslovenske republike.

Severna Makedonija je država Zapadnog Balkana koja se nalazi u jugoistočnoj Evropi”, napisao je on na Tviteru, očigledno ukazujući na konfuzne političke odrednice kojima se služi EU u svojim zvaničnim konverzacijama.

Međutim, Makedonija se zapravo odlično uklapa u geografske, političke, a neki bi rekli i civilizacijske odrednice kojima se služi EU i ostatak razvijenog sveta, kada govore o bivšim socijalističkim državama, Balkanu ili zemljama bivše Jugoslavije.

Države Zapadnog Balkana

Dugo smo bili država Balkana, odnekud se stvorila odrednica jugoistočna Evropa” (gde se uglavnom nije ubrajala Grčka), a sada smo zemlja Zapadnog Balkana” grupe u kojoj nema one najzapadnije države Balkana Hrvatske. Naravno, kakavo god bilo, objašnjenje postoji.

Sagovornici Blica” pokušali su da pojasne šta je međunarodna zajednica svojim odrednicama želela da postigne i u kojim periodima su one bile aktuelne. O bivšim državama SFRJ više se ne govori toliko kao o balkanskim državama, jer su se u međuvremenu pojavile neke druge kategorizacije.

Aleksandra Jokismović, direktorka Centra za spoljnu politiku, navodi da se terminom Balkan” i dalje komunicira u međunarodnoj javnosti, ali

Aleksandra Joksimović

Koristi u negativnom kontekstu, kada neko želi da ukaže na područje koje je trusno i sklono krizama i konfliktu. Tada se kaže da se to područje balkanizuje”. Najčešće geografski nema veze sa nama kaže Joksimovićeva za Blic”.

Ona navodi da smo bili” deo jugoistočne Evrope”, nakon kriznih konflikata na prostorima bivše SFRJ.

Kako se koja zemlja pridruživala EU, tako je ta odrednica sve manje bila u opticaju. Gotovo je isčezla sa priključenjem Hrvatske Uniji. Postoje neke regionalne inicijative koje i dalje imaju taj prefiks, kao na primer Proces saradnje jugoistočne Evrope dodaje Joksimovićeva.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, međutim smatra da se odrednica jugoistočna Evropa” koristila da bi ukazala na zemlje socijalističkog bloka, koje su u jednom trenutku za međunarodnu zajednicu bile u istom košu.

Bojan Klačar

On se sada ređe koristi, jer postoje ogromne vrednosne, političke i ekonomske razlike između tih država. Na primer, Srbije i Češke. Šta im je sada zajedničko? Gotovo ništa ističe Klačar za Blic”.

U zvaničnoj EU korespondenciji, strategijama i drugim dokumentima Srbija sada pripada grupi zemalja Zapadnog Balkana. Osim nas, tu su još Crna Gora, Albanija, Makedonija, BiH i Kosovo. Klačar navodi da koliko god Brisel na toj odrednici insistirao, u Srbiji, ali i u drugim zemljama iz tog koša”, više vole da koriste termin region” ili regija”.

Region” je u domaćoj upotrebi, dok stranci govore isključivo o zemljama Zapadnog Balkana. Želja Brisela nije bila da Zapadni Balkan ima negativan prizvuk, već neutralan. To je više politička odrednica, nego geografska. Reč je političkom orjentiru za države koje dele slične probleme i teže da postanu članice EU, mada su na različitim stupnjevim prilaska Uniji ukazuje Klačar.

Tom logikom jasno je zašto Hrvatska kao najzapadnija država Zapadnog Balkana nije u toj grupi zemalja. Uostalom, deo hrvatske javnosti mišljenja je da se ona uopšte ne nalazi na Balkanu?!

Bilo je za očekivati od Hrvatske da izađe iz tog voza. Uspela je da uđe u vagon koji se ne zove Zapadni Balkan”, bez obzira što tom regionu nesumnjivo pripada dodaje Klačar.
Povezane vesti