Zemlje EU POJAČAVAJU SARADNJU: Plan je da brže i lakše intervenišu u KRIZNIM ŽARIŠTIMA

9.11.2018 5:46:44
Broj pregleda: 58
Podeli Tvituj Podeli na G+

Deset članica Evropske unije u budućnosti će tešnje sarađivati kako bi brže i lakše vojno intervenisali u kriznim žarištima. U tu svrhu, njihovi predstavnici su se prvi put sastali u Parizu.

U pozdravnom govoru na sastanku predstavnika novog vojnog saveza u Parizu, francuska ministarka odbrane Florans Parli izjavila je da je spisak opasnosti u Evropi dug, a da je savez dodatno odbrambeno rešenje, koje partnerima mora da pruži fleksibilan okvir.

Francuska, Nemačka i niz drugih zemalja EU u junu su se dogovorile o inicijativi za intervenciju, koja posredstvom znatno tešnje saradnje generalnih štabova, treba da omogući bržu vojnu reakciju u kriznim žarištima. Za početak, nisu planirane odgovarajuće interventne jedinice.

Florans Parli, francuska ministarka odbrane

Vojnom savezu se priključilo deset članica EU: Nemačka, Francuska, Belgija, Holandija, Danska, Španija, Portugalija, Estonija, Velika Britanija i Finska.

Cilj samita je bila izrada neke vrste vremenskog rasporeda s političkim prioritetima. Francuski predsednik Emanuel Makron predložio je osnivanje inicijative za intervencije u septembru prošle godine.
Povezane vesti