ZLOUPOTREBA SLUŽBENOG POLOŽAJA Ponovljeno suđenje Oliveru Duliću i Zoranu Drobnjaku

28.8.2018 15:16:00
Broj pregleda: 62
Podeli Tvituj Podeli na G+

Ponovljeno suđenje nekadašnjem ministru ekologije Oliveru Duliću, njegovom zameniku Nebojši Janjiću i direktoru Puteva Srbije” Zoranu Drobnjaku, povodom optužbi da su zlupotrebili službeni položaj prilikom izdavanja dozvola za rad preduzeću Nuba invest” 2009. godine, treba da počne početkom okobra.

Portparol Višeg suda U Beogradu Bojana Stanković precizrala je za Tanjug da je glavni pretres u ovom postupku zakazan za 2. oktobar.

Suđenje Duliću i ostalima se ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je proletos ukinuo prvostepenu presudu Specijalnog suda kojom su u julu 2017. godine sva trojica bili osuđeni na zatvorske kazne.

Specijalni sud je prema stavu drugostepenog suda, propustio da tačno navede kojim radnjama su okrivljeni iskoristili svoj službeni položaj, prekoračili granice službenog ovlašćenja, kao i da navede vreme, mesto i način izvršenja pojedinačnih radnji koje ulaze u sastav produženog krivičnog dela.

Za Apelacioni sud je takođe bila sporna visina pribavljene imovinske koristi koju je utvrdio prvostepeni sud, pa je zbog svih nedostakaka ukinuo prvostepenu presudu i naložio ponovno brižljivo razmatranje i odlučivanje.

Dulić, Janjić i Drobranjak se terete da su od jula 2009. godine do jula 2012. godine iskorišćavanjem i prekoračenjem svojih službenih položaja u postupku odlučivanja povodom zahteva za izdavanje saobraćajno tehničkih uslova, lokacijskih dozvola, saglasnosti građevinskih dozvola investitoru Nuba invest” d.o.o. sa sedištem u Beogradu omogućili izgradnju linijskog infrastrukturnog objekta – telekomunikacione mreže.

Dulić je prema optužnici dao usmeni nalog Janjiću da se izdaju lokacijske i građevisnke dozvole za postvaljanje optičkih kablova slovenačkom preduzeću Nuba invest”, iako ono nije imalo neophodnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o javnim putevima.

Zoran Drobnjak

Janjić je, kako tvrdi tužilaštvo, prihvatio usmeni nalog Dulića, a Drobnjak je 18. septembra 2009. izdao sporne dozvole, iako za to nisu bili ispunjeni neohodni uslovi.

Prema tvrdnjama Tužilaštva za organizovani kriminal, izdavanjem zahtevanih dozvola omogućeno je Nubi” da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju Putevi Srbije” i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Na taj način je, prema stavu tužilaštva, preduzeće Nuba invest” steklo dominaciju nad javnim putevima i njihovom eksploatacijom, a izbeglo je i plaćanje određenih dažbina od više od dva miliona dinara.

Povlašćeni položaj je steklo u odnosu na druge zainteresovane investitore koji su se ministarstvu obraćali sa istim zahtevima.
Povezane vesti