Znate li gde su Muravari, Lakota, Hut River i Barotseland? Morali biste, jer oni sebe zovu DRŽAVAMA

16.5.2018 23:47:02
Broj pregleda: 34
Podeli Tvituj Podeli na G+

Na svetu postoji skoro 200 nezavisnih država. Međutim, postoje i neke koje su proglasile nezavisnost, ali ih gotovo niko drugi, osim njih samih, ne smatra stvarnim državama.

Pogledajte u našoj galeriji priče o nekim od ovih nepriznatih država i državica.

Godinama nakon rata u bivšoj SFRJ Srbija i Hrvatska se i dalje spore oko granice i takozvane ničije zemlje. To nije smetalo češkom političaru da jedan deo te teritorije proglasi državom, a sebe za njenog predsednika. Državu je nazvao Slobodna Republika Liberland. Ova mikronacija svoje uređenje temelji na političkoj ideologiji libertarijanizma. Po Ustavu Liberlanda pripadnici političkih ideologija poput komunizma, fašizma, nacional-socijalizma, Islamske Države, Al Kaide i drugih nisu poželjni u Liberlandu. Jedlička i njegovi saradnici su napravili i biznis organizujući turističke ture za obilazak Liberlanda. Međutim, hrvatske vlasti redovno hapse one koji se bez potrebnih dokumenata približe toj teritoriji, pa je i sam Jedlička bio privođen.

U Severnom moru nedaleko od obale Safolka u Engleskoj nalazi se Silend, za koji neki veruju da su najmanja zemlja na svetu. Čitava ova država” nalazi se zapravo na jednoj staroj platformi.

Priča o Silendu počela je kada je bivši vojni major Pedi Roj Bejts odveo svoju porodicu u HM Fort Roughs”, napuštenu tvrđavu na platformi, desetak kilometara udaljenu od obale i otprilike veličine teniskog terena, na Badnje veče 1966. godine. On je bio radio-amater. Međutim, umesto da koristi svoju novu teritoriju odakle će emitovati svoje radio emisije, Bejts je postao kreativan. Pretvorio je platformu u svoju državu Kneževinu Silend i Britanija tu ništa nije mogla. U Silendu danas živi nekoliko desetina stanovnika, a njime vlada princ Majkl Bejts, koji je nasledio oca Pedija. Stanovništvo čine njegovi rođaci i prijatelji.

Republika Muravari je mikronacija koja je 2013. godine proglasila nezavisnost od Australije. Nalaze se u malom prostoru na granicama Novog Južnog Velsa i Kvinslenda. Zanimljivo je da je Muravari objavila deklaraciju o nezavisnosti kraljici Engleske i premijeru Australije. U pismu su zatražili od kraljice Elizabete II da dokaže legitimitet njene vladavine nad njihovom teritorijom. Dali su 30 dana Australiji i kraljici da odgovore. Nisu dobili odgovor, ali su ipak proglasili nezavisnost.

Poznata i kao Slobodni grad Kristijanija, u ovoj samoproglašenoj državici živi oko 850 stanovnika na 34 hektara zemlje u malom delu glavnog grada Danske Kopenhagenu. Kristijaniju su privremeno zatvorili njeni stanovnici u aprilu 2011. godine, dok su vodili dijalog sa danskom vladom u vezi sa svojom budućnošću, ali je sada otvorena za sve. Postojale su razlike koje su dovele do sukoba između njenih stanovnika i danske vlade od stvaranja još 1971. godine, ali kasnije, stvari su postale opuštenije. Danska vlada je takođe postala tolerantna prema trgovini kanabisa i raznim seksualnim i verskim slobodama u Kristijaniji. Ako ikada otputujete tamo, nemojte da dozvolite da neko vidi da fotografišete jer vam to nije dozvoljeno. Osim toga, zemlja je prilično liberalna.

Republika Lakota obuhvata veliku površinu zemljišta u Sjedinjenim Državama i može se pohvaliti populacijom od preko 100.000 ljudi. Smeštan je usred Amerike, a priča Lakota o borbi za državu počela je u 18. veku kada su pripadnici plemena Lakota potpisali sporazum sa američkom vladom koja im je obećala pravo na život u oblasti zvanoj Crna brda, koju pleme smatra svetim. Međutim na Crnim brdima je otkriveno zlato. Više od jednog veka kasnije američka vlada je zaboravila na probleme lokalnog stanovništva, a 1998. godine se izvinila starosedeocima. Sud je odlučio da Amerika plati kompenzaciju Lakotama od skoro 600 miliona dolara, ali su starosedeoci odbili novac. Oni su verovali da bi, da su uzeli novac, na taj način oprostili nepravdu koja im je učinjena. Godine 2007, oni su proglasili formalno povlačenje iz SAD-a. Republika Lakota nastavlja da se bori za svoju nezavisnost.

Izgleda da Australija ima brojne pobunjenike. Ranije poznata kao provincija, Hut River je sada poznata je kao najstarija mikronacija Australije. Hut River je kneževina koju su uspostavili farmeri kako bi se suprotstavili porezima i tarifama na proizvodnju žitarica koje je naredila australijska vlada. Posle decenija borbe, stanovnici ove pokrajine više ne moraju da plaćaju australijske poreze. Sada čak imaju svoju valutu.

Sa stanovništvom od oko 3,5 miliona i teritorijom koja obuhvata delove Namibije, Bocvane, Zimbabvea, Angole i Zambije, Barotseland je ogroman ako ga uporedimo sa ostalim zemljama na ovoj listi. Formirajući jedinstvenu grupu od preko 20 individualnih plemena iz čitavog regiona, u Barotselandu se govori silozi, složeni jezik izveden iz nekoliko plemenskih jezika. Godine 1964. Barotseland je postao deo Zambije kada je ta zemlja dobila nezavisnost. Međutim, neki ljudi tvrde da je Zambija prekršila sporazum iz 1964. godine i tražili si nezavisnost od Zambije. U 2012. godini grupa lidera nekih plemena , koja je sebe nazvala Nacionalnim savetom Barotselanda, pozvala je na nezavisnost. Međutim, drugi plemenske vođe se protive secesiji.
Povezane vesti