Zvali su ga “Dečko” i Lepojka: Imala je 14 godina, a onda je 75 godina kasnije

7.11.2018 19:47:45
Broj pregleda: 150
Podeli Tvituj Podeli na G+

Juče je pred Pokrajinskim sudom Severne-Rajne Vestfalije u Minsteru počinje suđenje Johanu Rebogenu (94) zbog uloge u koncentracionom logoru Štuthof. Bivša logorašica Judit Majzel tada je imala 14 godina i bila je svedok neopisivih zločina. Dvojica nemačkih policajaca u pratnji agenta američkog Federalnog istražnog biroa posetila su je u junu prošle godine u staračkom domu u Mineapolisu, gde danas živi, i gde je svi zovu Džudi”.

Ima 89 godina i već decenijama gostuje u školama, na fakultetima i u Muzeju holokausta da bi pričala šta joj se desilo u njenom zavičaju Litvaniji 40-tih godina XX veka. Kako su u grad Kaunas prvo upali Rusi, a 1941. Nemci, kako su saterali Jevreje u geto, kako su deportovani u logore i kako je gledala majku dok su je vodili u gasnu komoru.

Ne sme da se ponovi. Mržnja i strah više nikada ne smeju toliko da zatruju ljude. Zbog toga pričam, zato da bih upozorila mlade generacije kaže ona.

Istražitelje je najviše zanimalo šta je doživela u logoru Štuthof, kod Gdanjska, jer su sakupljali dokumentaciju protiv Johana Rebogena, koga je tužilaštvo u Dortmundu ubrzo potom, 6. novembra 2017, optužilo za saučesništvo u ubistvu više stotina ljudi.

Judiit

Pokazali su Džudi dve fotografije orkivljenih, nakon čega je ona uprla prstom u fotografiju jednog od dvojice mladih SS-ovaca: Bio je to Johan R.

To je on, Lepojka!”

Tako su logorašice zvale 20-godišnjeg čuvara i jednog od mučitelja.

Danas počinje jedno od poslednjih suđenja nacistima zbog genocida nad Jevrejima u Evropi. Džudi Majzel će biti sporedni tužilac, ali nije otputovala u Nemačku. Optuženi je dr Johan Rebogen, pejzažni arhitekta, bivši činovnik pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, koji tvrdi da su ga drugovi u logoru zvali Dečko”. Četvoročlana porodica Beker (devojačko prezime Džudi Majzel) stanovala je 1941. u getu u predgrađu Kanusa Slodbodka. U prvih nekoliko meseci, Nemci su u getu ubili 12.000 ljudi.

Judit u mladosti

Stalno sam gledala kako nekoga mlate ili prebijaju na smrt. Smrt je bila uvek prisutna u Slabotki. Nisam mogla da verujem šta se događa, imala sam samo 11 godina ispričala je.

Bila je prisiljena da radi u fabrici oružja, a pošto je bila plava, u getu su je izabrali da švercuje namirnice u geto.

Kada se Crvena armija približila, Nemci su zatvorili geto, a Jevreje ili ubijali u gasnim komorama, ili poslali na prisilan rad. Džudi, njena sestra Rakel i majka dospele su u logor Štuthof.

Judit i njena sestra Rakel

Bilo je gore nego u getu, borili smo se za goli život kaže Džudi.

Es-esovci su joj čupali kosu, tako da joj joj se krv slivala niz glavu. Neko je iščupao zlatne krune iz vilice njenoj majci.

Stajale smo jedna pored druge, onako krvave, ponižene i nasmrt preplašene priča Džudi.

Počupali su mi nokte na rukama. Prošle su godine pre nego što su mi ponovo izrasli.

Gledala je kako bebama lupaju glave o zid sve dok nisu umrle. Videla je kada su joj majku odveli u gasnu komoru, neposredno pre nego što su Rusi oslobodili logor.

Johan R. je još 1974, kada je imao 51 godinu, svedočio u Pokrajinskoj kriminalističkoj službi. Tada je rekao da nikada nije bio svedok ubijanja”. U avgustu 2017. suočen je sa izjavama drugih bivših pripadnika SS-a o užasnim zločinima u logoru tokom njegovog službovanja. Ubijanje u gasnim komorama, streljanje, fizičko zlostavljanje Sve to mu navodno nije bilo poznato.

Zastupnik u sporednoj tužbi, međutim, drugačije posmatra stvari:

Osoblje u logoru uništenja saučesnik je masovnog ubistva to je regulisano zakonom još 60-tih godina. Istoričarima je oduvek bilo poznato da su veliki koncentracioni logori, kao što je Štuthof, najkasnije od jeseni 1944. služili za masovno uništavanje, pre svega Jevreja kaže Kornelijus Nestler.

Na pitanje: Zašto su logoraši bili toliko mršavi?”, Johan Rebogen je navodno odgovorio:

Trebalo je da vidite kako su izgledali čuvari. Nije bilo dovoljno hrane, dvojica su mogli da stanu u jednu uniformu.

VIDEO: Jasenovac suština užasa
Povezane vesti